Svijet
0

Turska štampa pozvala predsjednika Gula da održi obećanja o laicizmu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Turska štampa je u srijedu jednoglasno apelirala na novog predsjednika Abdullaha Gula, bivšeg islamista, da održi obećanja o nepristrasnosti i poštivanju laicizma, što je neophodan uvjet za pomirenje između vjerskih i laičkih struja u društvu.

"Godpodine Gul, ne zaboravite nikada tu zakletvu", naslov je u liberalnom dnevnom listu Radikal, koji je napravio aluziju na zakletvu što ju je u skladu s ustavom dao novi predsjednik nakon što ga je u utorak izabrao parlament, a koja podrazumijeva i obećanje o vjernosti "demokratiji i laičkoj republici".

"Njegov prvi govor se odnosio na laicizam", objavio je visokotiražni Hurriyet donoseći na prvoj stranici tekst zakletve.

Gulovi ogovaratelji smatraju kako on ima tajne ambicije da islamizira zemlju i da će mu ulazak u predsjedništvo omogućiti da neutralizira više institucija koje kontroliraju djelovanje vlade.

"Ako predsjednik i premijer shvataju svoju historijsku misiju i otvore ruke cijeloj naciji, pobjednik će biti ne samo Turska nego će i oni sami postati slavni", objavio je dnevni list Vatan.