Cemil Cicek
0

"Turska se neće odreći prava na Kipar"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Turska se nikad neće odreći svoga prava da bude "jamac" na Kipru, čak ako čelnici ciparskih Turaka i Grka do kraja godine potpišu mirovni sporazum, izjavio je u ponedjeljak zamjenik turskog premijera Cemil Cicek, prenose agencije.

On je na sjeveru Kipra održao govor u povodu 35. obljetnice turske invazije na tu otočnu državu koja je uslijedila pet dana nakon državnog udara potaknuta iz Grčke.

Turska je intervenciju opravdala statusom "jamca", zajedno s Grčkom i Velikom Britanijom, po sporazumu iz 1960. kojim je Kipar stekao neovisnost od Londona.

Status jamca, koji svakoj od triju strana dopušta mogućnost intervencije kako bi se očuvao ustavni poredak, ključno je pitanje u zastalim mirovnim pregovorima grčke i turske zajednice na tome podijeljenom otoku.

  • Moguće je samo rješenje koje poštuje stvarnost - postojanje dvaju naroda i dviju država. Također mora uključivati prava Turske kao jamca, rekao je Cicek.

  • Turska se kao jamac nikad neće odreći svojih obveza, ustvrdio je. Kiparski Grci traže da se jamstvene odredbe ukinu, a ciparski Turci ustraju u tome da ostanu na snazi. Za Grke, koji žele ponovno ujedinjenje zemlje kao dvozonske federacije, neprihvatljiv je i turski prijedlog o postojanju dviju država.

Istodobno, grčki dio Kipra, koji je član Europske unije, zaprijetio je da će nastaviti blokadu pregovaračkog poglavlja "energija" u pristupnim pregovorima Turske s EU-om, optužujući Ankaru da se ponaša "nasilnički" u prijeporu zbog istraživanja nalazišta nafte na Kipru.

Kipar, koji je EU-u pristupio 2004., u prijeporu je s Turskom i zbog planova za istraživanje nalazišta nafte u istočnom Sredozemlju. Ankara i odmetnuta država ciparskih Turaka na sjeveru Kipra smatraju da ciparski Grci nisu nadležni nad naftom i plinom.

  • Poglavlje energija ne može se otvoriti dok Turska pokušava Republici Kipru, članici EU-a, onemogućivati da iskorištava svoje vlastite energetske izvore u skladu s međunarodnim pravom, rekao je ministar vanjskih poslova Markos Kyprianu.

Vlada međunarodno priznate Republike Cipar predstavlja tu zemlju u EU-u, dok su turski pristupni pregovori blokirani u nekoliko poglavlja zbog neriješene podjele otoka.

Zbog zemljopisnog položaja između energetski bogate središnje Azije i Europe Turske se vidi kao mogući strateški energetski partner EU-a i to drži svojim najvećim argumentom u pregovorima za priključenje Uniji.