Svijet
514

Turska: Raste broj poginulih u napadu u Istanbulu, danas Dan žalosti

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Broj žrtava u dva bombaška napada u blizini stadiona Bešiktaša u Istanbulu u Turskoj i dalje raste.

Prema najnovijim podacima u napadima je poginulo 38, dok je povrijeđeno 136 ljudi, piše turski Hurriyet.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu je rekao da je poginulo sedam civila i 30 policajaca, a jedna žrtva još uvijek nije identificirana.

Dosad je uhapšeno 13 ljudi zbog povezanosti s napadom, dodao je Soylu.

Ministar zdravstva Recep Kadag je kazao da se 14 ranjenih osoba nalazi na intenzivnoj njezi.

Prva ekplozija se dogodila kada je automobil bomba prolazio pored pripadnika specijalnih snaga u blizini stadiona, potvrdio je zamjenik premijera Numan Kurtulmus na konferenciji za medije održanoj jutros.

Drugi napad se dogodio 45 sekundi nakon prvog, a bombaš samoubica se raznio u parku Macka preko puta stadiona Bešiktaša.

Bešiktaš je objavio da je među žrtvama jedan nzaposlenik kluba, koji je radio u klupskoj prodavnici, dok je drugi bio član kongresa i policajac.

Snažna eksplozija se dogodila u 22:20 sati, oko 90 minuta nakon završetka utakmice Bešiktaš - Bursaspor. Detonacija se čula s obje strane Bosfora.

Nakon napada je Bursaspor putem Twittera saopćio da žrtava među njegovim navijačima nema.

Bešiktaš je osudio napad saopćenjem na svojoj zvaničnoj internet-stranici, a potom su isto učinili Nogometni savez Turske, Fenerbahče, Galatasaray i Trabzonspor.

Nakon eksplozija su na mjesto događaj stigle brojne ekipe hitne pomoći, a očevici tvrde da su nakon eksplozija čuli i pucnjavu. Zbog nedostatka bolnica na području Taksima povrijeđeni u napadu su morali biti prevezeni u bolnicu Sisli Etgal i druge medicinske centre.

Sigurnosne snage su nešto kasnije kontrolisanom eksplozijom uništili sumnjivi automobil u blizini mjesta događaja.

Premijer je u veoma kratkom roku obaviješten o napadu, a informacije su mu prenijeli Soylu i guverner Istanbula Vasip Sahin.

Predsjednički izvori tvrde da je je Erdogan bio u palači Tarabya pored Bosfora u Istanbulu te da je također obaviješten o svemu.

Ukupno šest tužitelja je započelo istragu o napadu. Američka ambasada u Turskoj je također osudila napad te je izrazila solidarnost sa zemljom u borbi protiv terora.

Zbog napada je danas u Turskoj Dan žalosti.