Svijet
62

Turska procjenjuje štetu nastalu nakon protesta, povrijeđeno 79 ljudi

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Turska procjenjuje štetu nakon što su dva dana u Istanbulu i drugim gradovima bjesnili nemiri. U sukobima policije i demonstranata povrijeđeno je 26 policajaca i 53 civila od kojih je jedan teže, a uhapšeno je više od 900 osoba, javlja BBC.

U nedjelju ujutro evidentirani su izolirani sukobi u Istanbulu, ali svjedoci tvrde da je uglavnom mirno. Neki od demonstranata su još uvijek na ulicama koje liče na ratnu zonu - izgoreni automobili, razbijeni izlozi prodavnica, zapaljene vatre svjedoče o razmjerima najvećih antivladinih protesta u posljednjih nekoliko godina.

Dopisnik BBC-a je javio da je ljudima dosta vlade i njenih mjera za koje kažu da sve više ograničavaju njihove slobode. Premijer Recep Tayyip Erdogan se ponudio da razgovara s demonstrantima, ali oni nisu organizirana skupina i nemaju vođu.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Ministar unutrašnjih poslova Muammer Guler kazao je da su u međuvremenu neki od uhapšenih pušteni na slobodu dok će protiv drugih bitipodignuta tužba.

Protest zbog gradnje u parku Gezi u Istanbulu prerastao je u demonstracije širom Turske usmjerene protiv vlade premijera Erdogana, uključujući i gradove Ankaru, Izmir, Bodrum i Konyju.

Policija je koristila suzavac i vodene topove što je samo dodatno razbjesnilo demonstrante kojih je bilo na desetine hiljada.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Guler je izjavio da je zabilježeno 90 protesta u 48 gradova Turske. Amnesty International tvrdi da je dvoje ljudi poginulo, a više od 1.000 ranjeno, no to niko nije mogao potvrditi.

Predsjednik Turske Abdullah Gul u obraćanju povodom događaja na Taksimu pozvao je sve na prisebnost i zrelost. On je naglasio kako je potrebno uložiti više truda kako bi se u granicama ustaljenih pravila i zdravog razuma saslušali i oni koji imaju drugačije mišljenje.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija