Svijet
11

Turska: Pretresi i hapšenja u medijskim kućama bliskim Gulenu

FENA
(Foto: AFP)
Turska policija pretresla je u nedjelju televizijsku stanicu i novine bliske muslimanskom imamu koji živi u SAD-u, Fethullahu Gulenu, pri čemu je nekoliko osoba uhapšeno, javili su mediji.

Do pretresa je došlo dva dana nakon što je predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio novu kampanju protiv pristalica Gulena, podsjeća Reuters.

Policija je pokrenula istovremene akcije na više adresa u Istanbulu i pokrajinama diljem Turske, uhapsivši nekoliko osoba među kojima je i izvršni direktor TV stanice bliske Gulenu, javila je državna TV stanica TRT Haber.

Gulen i Erdogan su žestoki protivnici. Mediji izvještavaju da su izdati nalozi za hapšenje 32 osobe.

"Slobodna štampa ne može se utišati", uzvikivali su demonstranti ispred istanbulskog ureda novina Zaman dok je urednik Ekrem Dumanli održao govor koji se emitovao uživo, prkosno pozivajući policiju da ga uhapsi.

Pretresi su uslijedili godinu dana nakon što su objavljeni izvještaji kojima je meta bila Erdoganov unutrašnji krug, za koje on kaže da su plan "paralelne strukture" pristalica Gulena da ga se svrgne. Imam, koji je nekada bio blizak saveznik Erdoganu, poriče ove tvrdnje.

Istraga je dovela do otpuštanja tri ministra i navela je Erdogana da "očisti" državni aparat.