Zaoštravanje odnosa
0

Turska prekinula političku i vojnu saradnju s Francuskom

FENA
Odnosi Francuske i Turske zapali u tešku krizu (Foto: AFP)
Odnosi Francuske i Turske zapali u tešku krizu (Foto: AFP)
Odnosi Francuske i Turske zapali su u tešku krizu koja bi mogla potrajati nakon što je u Francuskoj izglasan zakon o kažnjavanju negiranja armenskog genocida zbog čega je Ankara prekinula svu političku i vojnu suradnju s Parizom, pišu u petak novinske agencije.

Komentirajući žestoke reakcije Ankare, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao je u petak Tursku da poštuje tuđa "uvjerenja".

"Poštujem uvjerenja naših turskih prijatelja, to je velika zemlja, velika civilizacija, oni moraju poštivati naša", rekao je Sarkozy novinarima u Pragu, gdje prisustvovao pogrebu bivšeg češkog predsjednika Vaclava Havela.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan francuski je zakon u četvrtak ocijenio rasističkim, diskriminacijskim i ksenofobičnim. Otkazao je sve političke, ekonomske i vojne sastanke s Francuskom, povukao turskog ambasadora iz Pariza Tahsina Burcuoglua na konsultacije, te najavio da će zabraniti svim francuskim ratnim avionima slijetanje na turske aerodrome, a ratnim brodovima pristajanje u turskim lukama. Trgovinske sankcije nije, međutim, spomenuo.

U petak je još povisio ton, optuživši Francusku da je počinila "genocid" u Alžiru, a Sarkozyja da igra na kartu "mržnje prema muslimanima i Turcima" uoči predsjedničkih izbora 2012. godine.

"Procjenjuje se da su Francuzi pobili 15 posto alžirskog stanovništva od 1945. Riječ je o genocidu", rekao je, govoreći o nasilju počinjenom tokom borbe za nezavisnost Alžira od 1945. do 1962. godine.

"Alžirci su kolektivno gorjeli u pećima. Nemilosrdno su bili mučeni", rekao je.

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe izrazio je u četvrtak navečer "žaljenje" zbog turskih odluka i pozvao Ankaru da ne "pretjeruje".

"Francuski ambasador u Ankari neće biti povučen na konsultacije, a trenutano se nalazi na praznicima u Francuskoj", dodao je.

Zastupnici francuske Narodne skupštine u četvrtak su glasali za zakon kojim se javno negiranje genocida, uključivo genocida nad Armencima (1915.-1917.), kažnjava zatvorskom kaznom u trajanju do godine dana i s 45.000 eura globe.

Francuska je zakonom priznala dva genocida, nad Židovima tokom Drugog svjetskog rata te Armencima tokom Prvog svjetskog rata. Dosad je kažnjavala samo negiranje prvog genocida.

Da bi zakon konačno bio prihvaćen, mora ga potvrditi i Senat, a datum glasanja još nije utvrđen.

Francuska je genocidom proglasila smrt 1,5 miliona Armenaca 1915.-1917. za što je bilo odgovorno tadašnje Osmansko carstvo. Turska priznaje da je tada ubijeno do pola miliona Armenaca, ali odbacuje kvalifikaciju genocida i smatra ih žrtvama Prvog svjetskog rata.