Svijet
0

Turska pozdravila dodjeljivanje Nobelove nagrade Orhanu Pamuku

FENA
Turske vlasti i književni krugovi izrazili su u četvrtak radost nakon što je Nobelova nagrada za književnost za 2006. godinu dodijeljeljena turskom piscu Orhanu Pamuku, uprkos kontroverzama koje je autor izazvao u Turskoj.

"Vrlo sam sretan i čestitam mu", izjavio je državni podsekretar za kulturu Mustafa Isen za informativni kanal NTV.

Nagrada će "privući međunarodnu pažnju na tursku književnost i druge turske pisce", dodao je on.

Ahmet Insel, univerzitetski profesor i izdavač u kući Iletisim koja u Turskoj objavljuje Pamukova djela smatra da je prvi turski dobitnik Nobelove nagrade za književnost u potpunosti zaslužio ovu nagradu zbog svog književnog talenta.

"Vrlo smo sretni. Pamuk je važan predstavnik modernog romana u svijetu", izjavio je on za NTV.

Pamuk je u Turskoj progonjen zbog "ocrnjivanja turskog nacionalnog identiteta", nakon što je u jednom švicarskom časopisu napisao u februaru 2005. godine: "Milion Jermenaca i 30.000 Kurda ubijeno je u ovoj zemlji, ali se niko, osim mene, ne usuđuje da to kaže".

Zbog njegove izjave o ovoj osjetljivoj temi u Turskoj, koja smatra da je bilo masakra, ali da oni ne predstavljaju genocid, nacionalističke sredine ga smatraju otpadnikom i prijete mu smrću.

Progoni su prestali početkom 2006. Neki klevetnici su išli dotle da tvrde kako su piščevi stavovi smišljeni kako bi povećao svoj međunarodni ugled i šanse za Nobelovu nagradu.

Ahmet Insel je odbacio ove optužbe.

"Ako pogledamo historiju Nobelove nagrade za književnost, vidimo da su pisci koji su dobili nagradu davali važne političke izjave o budućnosti svoje zemlje i svijeta", kazao je on.

"Pamuk je dobio nagradu kao romansijer. To je čast za Tursku i za tursku književnost", dodao je on.