Svijet
82

Turska policija upala u prostorije lista Zaman, bacala suzavac i vodene topove

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Samo nekoliko sati nakon sudske odluke kojom su turske vlasti preuzele kontrolu nad opozicionim medijima u toj zemlji, policija je upala u prostorije lista Zaman.

Policijske snage upale su u sjedište lista u Istanbulu kasno u petak, bacajući suzavac na demonstrante koji su se ispred zgrade okupili.

List Zaman je blisko povezan sa pokretom Hizmet i lideru Fethullahu Gulenu, koji se nalazi u SAD-u, a Turska ih naziva terorističkom grupom koja nastoji svrgnuti vladu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Zanimljivo je da su Gulen i Erdogan svojevremeno bili bliski saradnici koji su modernizovali Tursku, a nakon razilaženja brojni sljedbenici Hizmeta su uhapšeni.

Turska vlada se nalazi na udaru međunarodnih kritičara zbog načina na koji se odnosi prema novinarima, prenosi BBC.

Sud je u petak na zahtjev istanbulskog tužioca donio odluku kojom će odsad popularni list Zaman uređivati novi administratori. Nije dato nikakvo dalje objašnjenje.

Ovaj potez protiv novina Zaman napravljen je nakon što je policija pritvorila prominentnog biznismena zbog navoda o finansiranju "Gulenove terorističke grupe", kako su rekli tužioci, navodi Reuters.

Stotine ljudi okupilo se jučer ispred sjedišta lista noseći poruke "Borit ćemo se za slobodu medija". Policija je protiv njih upotrijebila vodene topove i suzavac.

Novinar Zamana Emre Soncan napisao je na Twitteru: "Turska vlada je konfiskovala jedan od posljednjih glasova kritike u zemlji. Ovo je kraj demokratije", dok je njegov kolega Abdullah Ayasun napisao: "Mnoštvo policijskih snaga unutar Zamana. Izbacili su me".

Američki State Department ovaj potez je opisao kao "posljednji u seriji problematičnih sudskih i pravnih poteza turske vlade".