Podrška kurdskim zatvorenicima
1

Turska policija suzavcem rastjerala demonstrante u Istanbulu

FENA
Demonstranti izrazili podršku kurdskim zatvorenicima (Foto: AFP)
Demonstranti izrazili podršku kurdskim zatvorenicima (Foto: AFP)
Turska policija je suzavcem i vodenim topovima rastjerala demonstrante u Istanbulu koji su izražavali podršku za kurdske zatvorenike koji štrajkuju glađu, izvijestio je fotoreporter AFP-a.

Oko 400 demonstranata se okupilo ispred zgrade Kurdske partije za mir i demokratiju (BDP), uzvikujući "Ispraznite zatvore" i "Oslobodite zatvorenike".

Tada je policija bacila suzavac i upotrijebila vodene topove bez upozorenja kako bi rastjerala demonstrante.

Grupa je također izvikivala slogane u znak podrške zatvorenom lideru Kurdistanske radničke partije (PKK), Abdullahu Ocalanu.

Međutim, turska vlada je pod sve većim pritiskom da okonča štrajk glađu oko 700 kurdskih zatvorenika koji je već ušao u 54. dan.

U štrajk su uključeni zatvoreni političari, gradonačelnici i poslanici, a neki od visokih ličnosti BDP-a, koji ima 29 od 550 mjesta u parlamentu. Među štrajkačima su i zatvorenici optuženi da su povezani s PKK-om.

Štrajkači pozivaju na ukidanje ograničnja upotrebe kurdskog jezika, ali je njihov osnovni zahtjev poboljšanje zatvorskih uvjeta za Ocalana, koji je zatvoren na otoku kod Istanbula.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u subotu štrajkače glađu da ucijenjuju kako bi Ocalan bio pušten na slobodu i poručio: "Nećemo osloboditi šefa terorista samo zato što vi tako kažete ili pribjegavate štrajku".