Svijet
0

Turska podržala prijedlog Brahimija o prekidu vatre u Siriji

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Turske vlasti podržale su u srijedu prijedlog specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija i Arapske lige Lahdara Brahimija o prekidu vatre u Siriji.

"U načelu, mislimo da prekid vatre treba da bude proglašen tokom Kurban bajrama", rekao je šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu za TV kanal A Haber.

Brahimi je u utorak predložio da tokom četvorodnevnog muslimanskog praznika Kurban bajrama, krajem mjeseca, u Siriji bude proglašen prekid vatre, kako bi se stvorili uslovi za pokretanje političkog procesa.

Davutoglu je rekao i da je Brahimijev prijedlog bio tema bilateralnog susreta između turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana i predsjednika Irana Mahmuda Ahmadinežada, na marginama regionalnog samita u Bakuu. Prema njegovim riječima, i Iran je podržao mirovni predlog, prenosi AFP.

Turska i Iran imaju potpuno suprotne stavove o sukobu u Siriji.

Dok Ankara ima oštar stav prema sirijskim vlastima, Iran, najbližeg regionalnog saveznika te zemlje, neke zapadne zemlje i sunitske arapske države optužuju da snabdijeva vojnom opremom režim sirijskog predsjednika Bašara el-Asada.

Turska podržava sirijske pobunjenike i u njoj se trenutno nalazi najmanje 100.000 izbjeglica iz te zemlje.