Svijet
0

Turska otvorila dva pregovaračka poglavlja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Turska je u petak u Bruxellesu otvorila dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima, čime je dostigla broj od deset otvorenih poglavlja u tri godine pregovora.

Turska je u petak otvorila pregovore u poglavljima Sloboda kretanja kapitala i Informacijsko društvo i mediji. U protekle tri godine zatvorila je samo jedno poglavlje - Znanost i istraživanje.

Povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je da kako očekuje da će Turska tijekom sljedeće godine moći otvoriti nova poglavlja.

"Nakon dvogodišnjih poteškoća, koje je Turska imala na unutarnjem planu, vrijeme je da ponovno pokrene reforme u pogledu temeljnih sloboda i pravne države", rekao je Rehn na konferenciji za novinare, nakon pristupne konferencije, prenijela je Hina.

EU je u prosincu 2006. zamrznuo otvaranje osam te zatvaranje svih poglavlja dok Turska ne normalizira odnose s Ciprom. Unija je tada upozorila da će situaciju ponovno razmotriti potkraj 2009.

Trenutno Hrvatska zbog Slovenije ima više blokiranih poglavlja od Turske.

Pregovori s Turskom pregovaračkim su okvirom definirani kao "otvoren" proces, što znači da njihov ishod nije zajamčen. Pregovori se mogu suspendirati u slučaju ozbiljnog kršenja načela demokracije, poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda i vladavine prava na kojima se temelji Unija. Suspenzija je moguća na inicijativu Europske komisije ili ako to zatraži trećina država članica. Konačnu odluku donosi Vijeće EU kvalificiranom većinom.