Svijet
99

Turska: Otvoren jedan od najvećih visećih mostova na svijetu koji spaja obale zaljeva

Klix.ba
(Foto: Anadolija)
Četvrti viseći most po veličini "Osman Gazi" koji se nalazi na istočnom kraju Mramornog mora u Turskoj svečano je otvoren jučer uz grandioznu ceremoniju.

Most je napravljen u sklopu projekta autoputa Istanbul-Bursa-Izmir, a svojim izgledom predstavlja čudo moderne arhitekture. Svečanu vrpcu presjekli su predsjednik Recep Tayyip Erdogan i premijer Binali Yildirim.

Projekt izgradnje počeo je prije 36 mjeseci i cilj mu je da skrati putovanje između nekoliko gradova i okruga industrijalizirane zapadne regije Turske. Njegova izgradnja koštala je devet milijardi dolara.

"Putovanje između Istanbula i Izmira skrati će se za tri i po sata", rekao je Erdogan tokom otvorenja dodavši da će cijeli projekat autoputa biti završen do 2018. godine.

Most je nazvan Osman Gazi, po imenu sultana Osmana I, koji je svoje ime dao osmanskoj dinastiji iz XIV stoljeća. Nalazi se na Mramornom moru i to je jedan od najvećih visećih mostova na svijetu od tri kilometra i predstavlja glavnu dionicu autoceste Gebze-Orhngazi-Izmir duge 433 kilometra.

Riječ je o jednom od ambicioznih projekata turskog predsjednika za 2023. godinu, kada se obilježava stogodišnjica osnivanja Republike Turske. Most je otvorio i dodatna radna mjesta, a očekuje se i preseljenje većeg broja ljudi u ovu regiju.

"Most otvara nove šanse drugoj strani regije. Uspostavit će se nova industrijska zona, što će smanjiti pritisak na našu regiju i povećati standard života", rekao je guverner Harun Sahin.