Svijet
58

Turska otvara željeznički tunel kojim će spojiti dva kontinenta

Klix.ba
Turska će danas otvoriti željeznički tunel ispod Bosfora, čime će povezati azijski i evropski dio Istanbula.

Ovaj projekt vrijedan je tri milijarde eura. Tunel je dug 13,6 kilometara i to 60 metara ispod nivoa mora. Inauguracija ambicioznog projekta poklapa se sa 90. godišnjicom osnivanja moderne Turske, koja se obilježava danas.

"Turska želi slaviti dvije svetkovine zajedno, 90. godišnjicu republike i ostvarenje sna koji traje stoljeće i po, a to je veliki željeznički tunel u Istanbulu", rekao je ministar transporta Binali Yildirim ranije ovog mjeseca.

Tunel je dio većeg projekta "Marmaray", koji podrazumijeva nadogradnju postojećih prigradskih željezničkih linija i stvaranje 76 kilometara linije koja će povezati dva kontinenta.

Ideja je to još otomanskih sultana iz 1860. godine, ali tada nije bilo dovoljno tehničke opreme da se projekt realizuje, prenosi AFP. Ipak, želja da se gradi ovaj tunel ojačala je 1980-ih godina te je studija pokazala da će on biti isplativ.

Premijer Recep Tayyip Erdogan, bivši gradonačelnik Istanbula, oživio je plan 2004. godine kao jedan od njegovih mega građevinskih projekata za grad od 16 miliona ljudi.

Izgradnja tunela, označenog kao "projekt stoljeća" Erdoganove vlade, započela je 2004. godine, ali potom i odgođena nakon niza većih arheoloških otkrića. Ipak, izgradnja tunela je ponovo nastavljena, a on će danas biti i otvoren. Njegov kapacitet je 150.000 putnika u jednom satu.