Svijet
0

Turska optužila Izrael da je narušio zračni prostor Sjevernog Kipra

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Turska vojska je u četvrtak optužila Izrael da je narušio zračni prostor turskog dijela Kipra, tvrdeći da je avion "uljez" otjeran nakon intervencije turskih aviona lovaca u spornom području bogatom plinom i naftom.

Incident se dogodio u ponedjeljak, a avion čiji tip nije naveden "narušio je u pet navrata" zračni prostor turske republike Sjeverni Kipar, koji je priznala samo Turska, navedeno je u turskom saopćenju, u kojem se ne precizira da li je avion bio civilni ili vojni.

Dva turska F-16 aviona su otjerala izraelski avion.

Izraelskog otpravnika poslova u Ankari pozvalo je tursko ministarstvo vanjskih poslova da da "pojašnjenja" o ovom incidentu, naglašava novinska agencija Anadolija, pozivajući se na turske diplomatske izvore.

Anadolija navodi da još nije dato objašnjenje.

Kiparska republika (Kiparskih Grka, međunarodno priznata) i Izrael već godinu dana zajednički istražuju jug mediteranskog otoka u potrazi za plinom i naftom, čemu se protivila Turska.

Turska je započela vlastita bušenja na sjeveru otoka.

Odnosi Turske i jevrejske države su zahladili otkada su izraelski komandosi ubili devet turskih državljana na turskom brodu, kada su pokušali da prekinu blokadu Gaze u maju 2010. godine. Turska je opozvala svog ambsadora iz Tel Aviva i protjerala izraelskog ambasadora.

Ankara je odbila da Republika Kipar pristupi eksploataciji tvrdeći da kiparsko-grčke vlasti koje kontroliraju jug Kipra ne mogu eksploatirati prirodna bogatstva cijelog otoka.