Odbijaju miješanje turskog naroda
0

Turska opoziciona stranka CHP sastala se sa Asadom

FENA
Bashar al-Assad
Bashar al-Assad
Delegacija najveće turske opozicijske Republikanske narodne stranke (CHP) sastala se sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom u Damasku, u očiglednom iskazivanju podrške sirijskoj vladi, javile su u četvrtak turske dnevne novine Hurriyet.

Delegacija CHP, predvođena poslanicima Hasanom Akgolom, Safakom Paveyom i Mevlutom Duduom, izrazila je "odbijanje turskog naroda da se miješa u unutrašnje stvari Sirije i spremnost na uspostavu dobrosusjedskih odnosa", prenosi Xinhua.

Asad je poručio delegaciji da "postoji potreba da se napravi razlika između stava turskog naroda, koji podržava stabilnost Sirije, i stavova Erdoganove vlade, koja podržava terorizam, ekstremizam i destabilizaciju regije".

I druge delegacije CHP posjećivale su Asada u 2011. i 2012. godini, izražavajući podršku sirijskom čelniku. Delegacija CHP pomogla je u oslobađanju turskog novinara Cuneyta Unala, koga su otele vladine snage u Siriji i kasnije ga oslobodile u novembru 2012. U februaru ove godine, CHP se usprotivila nacrtu deklaracije Socijalističke internacionale u Portugalu u kojoj se navodi da Asad ne bi trebao biti dijelom prelazne vlade u Siriji.