Svijet
0

Turska odbila da brzo prekine ofanzivu u sjevernom Iraku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Turska danas nije saopćila Bagdadu kada će povući svoje trupe koje se bore protiv kurdskih gerilaca u sjevernom Iraku, opirući se time SAD-u, Iraku i drugim saveznicima koji nastoje da se ta ofanziva u susjednoj zemlji što prije okonča, javila je agencija Reuters.

"Naš je cilj jasan, kao i naša misija, i neće biti povlačenja dok terorističke baze ne budu eliminirane", izjavio je na konferenciji za novinare u Bagadau turski izaslanik Ahmet Davutoglu koji se sastao s iračkim šefom diplomatije Hosjarom Zebarijem.

Više hiljada turskih vojnika prešlo je u četvrtak granicu s Irakom kako bi se suprotstavili gerilcima Radničke partije Kurdistana (PKK), koji se decenijama bore za samoupravu jugoistočne Turske gdje žive većinski Kurdi.

Vršilac dužnosti iračkog premijera Bahram Saleh zatražio je hitno okončanje turske ofanzive uz napomenu da bi produžena turska operacija imala posljedice na regiju.

"To bi značilo destabilizaciju, to je opasno za stabilnost Iraka i regije", izjavio je Saleh.

Turska vojska je saopćila da je posljednja dva dana ubila još 77 pobunjenika PKK, čime se broj poginulih gerilaca od početka turske ofanzive popeo na 230.

SAD i EU su izrazile zabrinutost zbog turske ofanzive u sjevernom Iraku.

Sutra se u Ankari očekuje susret američkog sekretara za odbranu Roberta Gatesa sa turskim zvaničnicima.

"Veoma je važno da Turci skrate što je moguće više tu operaciju i povuku se jer je potrebno da vode računa o suverenitetu Iraka", rekao je Gates novinarima u New Delhiju, uoči polaska za Ankaru.

Turske snage su u međuvremenu saopćile da su napale 475 novih meta, uključujući baze i komandne centre PKK.

Turska tvrdi da vodi legitimnu borbu protiv kurdskih pobunjenika koje Washington, Ankara i Bruxelles smatraju terorističkom organizacijom.

"Nastavak operacija za nas ne predstavlja kršenje iračke suverenosti, naprotiv, rekao je Davutoglu i dodao: "To je vraćanje iračkog suvereniteta na geografskim područjima na kojima se nalaze teroristi."

Ankara optužuje PKK da je ubio oko 40.000 ljudi od kada je 1984. započela oružanu borbu za samoupravu na jugoistoku Turske gdje uglavnom žive Kurdi.

Turska navodi da oko 3.000 pripadnika PKK koristi sjeverni Irak kao bazu odakle napada turske vojnike i civile.