Izrael se ne želi izviniti za žrtve
0

Turska odbacila izvještaj UN-a o napadu Izraelaca na brod

FENA
Abdulah Gul (Foto: AFP)
Abdulah Gul (Foto: AFP)
Turska je danas odbacila izvještaj Ujedinjenih nacija (UN) o smrtonosnom upadu izraelskih komandosa na turski brod koji je plovio za pojas Gaze prošle godine, dok je Izrael pozdravio izvještaj i izrazio nadu da će odnosi dvije zemlje biti popravljeni.

"Izvještaj je za nas ništavan", izjavio je predsjednik Turske Abdulah Gul, dodajući da će Ankara, možda, preduzeti daljnje akcije protiv Izraela, pošto je protjerala izraelskog ambasadora i suspendovala vojne sporazume s nekadašnjim saveznikom, prenijele su agencije.

"Preduzete mjere su akcije prvog nivoa. Turska će, možda, razmotriti neke druge mjere u budućnosti u skladu sa razvojem situacije i akcijma Izraela", rekao je Gul.

Turski predsjednik je istakao da se njegova država zalaže za mir i stabilnost u regionu i da u tom cilju postoje koraci koje Izrael treba da preduzme.

"Nadamo se da će Izraelu njegovi saveznici pomoći da prepozna te korake ukoliko sam to ne učini", dodao je Gul.

Izraleski zvaničnik je izjavio da se Izrael nada poboljšanju odnosa s Turskom i da žali zbog izgubljenih života, ali da se neće izviniti, niti ponuditi direktnu kompenzaciju za porodice devet Turaka koji su poginuli u napadu.

"Saopćićemo da prihvatamo izvještaj poslije njegovog zvaničnog objavljivanja sa određenim rezervama", rekao je neimenovani zvaničnik izraelske vlade, dodajući da Izrael prepoznaje važnost historijskih veza jevrejskog i turskog naroda.

"Izrael se nada da će biti pronađen put ka rješavanju spora i nastavit će da radi u tom cilju", kazao je zvaničik.

U izvještaju komisije UN zaključeno je da je operacija izraleskih snaga bila pretjerana, iako je blokada Palestinskih teritorija legitimna, ali se od Izraela ne traži izvinjenje, što zahtjeva Turska, već izraz žaljenja zbog žrtava i nadoknada štete za porodice nastradalih i povrijeđene.

Kada je riječ o akciji izraelskih komandosa 31. maja prošle godine na turskom brodu "Mavi Marmara", u izvještaju se ističe da su oni "naišli na značajan, organizovan i nasilan otpor putnika i zbog toga su morali da upotrijebe silu radi lične zaštite".

Međutim, ocjenjuje se da je sveukupno izvođenje ove operacije bilo "pretjerano i nerazumno" i da "Izrael panelu (UN) nije pružio zadovoljavajuće objašnjenje ni za jedan od smrtnih slučajeva".