Svijet
0

Turska očekuje posjetu pape Franje, Benedikt XVI 2006. priredio niz iznenađenja

Anadolija
Uoči sutrašnje posjete pape Franje Turskoj, građani te zemlje prisjećaju se posjete pape Benedikta XVI koji je tokom boravka u Istanbulu priredio niz iznenađenja.

Historijskim je ocijenjen momenat kada je duhovni vođa katolika u svijetu skinuo obuću, okrenuo se prema Meki i stao moleći se u Plavoj džamiji u Istanbulu.

Papa Benedikt XVI, koji je kasnije postao poznat i po tome što je bio prvi papa koji je u 600 godina podnio ostavku, zadobio je veliku pažnju javnosti širom svijeta kada je 2006. godine prilikom posjete Turskoj ušao u džamiju. Taj korak napravio je u momentu kada su muslimani širom svijeta bili kivni zbog njegove izjave o islamu.

Njemački papa uznemirio je pripadnike islamske vjeroispovijesti dva mjeseca prije posjete Istanbulu kada je na jednom predavanju citirao kralja Bizantije iz 14. stoljeća koji je izjednačio islam sa nasiljem.

Dva mjeseca nakon toga, u džamiji Sultan Ahmeda u najmnogoljudnijem turskom gradu, papa je presavio ruke i stavio ih na svoj stomak, onako kako to muslimani rade dok obavljaju molitvu.

Ta njegova gesta bila je veliko iznenađenje za javnost, jer je papa Benedikt XVI bio poznat po striktnim stavovima protiv bilo kakve fleksibilnosti u kršćanskoj teologiji i religioznog pluralizma.

Drugi neočekivani preokret tokom njegove posjete bila je izjava koju je dao nakon susreta sa tadašnjim premijerom Turske, Recepom Tayipom Erdoganom kojom je izrazio podršku Turskoj na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Erdogan je ranije bio izjavio da se neće sastati sa papom Benediktom XVI, zato što je izazvao njegov gnjev zbog izjave o islamu. Međutim, susret lidera bio je organizovan neposredno prije Erdoganovog puta u Rigu na NATO samit.

Nakon što su se kratko sastali na aerodromu u Ankari, premijer Turske je citirao papinu izjavu da želi vidjeti Tursku u EU.

"Rekao je: 'Znate da mi nemamo ulogu u politici, ali želimo da Turska postane članica EU'.", rekao je Erdogan u izjavi za medije, opisavši papin stav "pozitivnim".

Turska javnost bila je poprilično iznenađena novim licem pape.

Samo dvije godine prije toga, kada je kao kardinal Joseph Ratzinger, važio za najvišeg crkvenog teologa, papa je u intervjuu za francuski list La Figaro Tursku opisao kao zemlju koja je u "stalnoj suprotnosti sa Evropom" zbog njenih islamskih korijena. 

Tadašnja posjeta pape Benedikta Turskoj održana je uz visoke mjere sigurnosti. Stigao je u zemlju s ciljem posjete pravoslavnoj crkvi u Istanbulu, sastanka sa patrijarhom Bartolomejem I i crkvene službe u grčkoj pravoslavnoj patrijaršiji.

Sutra Turska očekuje posjetu Pape Franje, koji će služiti sličnu misu, s ciljem jačanja veza između Istoka i Zapada.