Odana počast osnivaču Republike
0

Turska obilježava 74 godine od smrti Kemala Ataturka

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Povodom 74 godine od smrti osnivača Republike Turske Kemala Ataturka, turski državni vrh sa predsjednikom Abdullahom Gulom na čelu posjetio je danas Ataturkov mauzolej u turskom glavnom gradu Ankari.

U delegaciji koja je odala počast Ataturku, osim Gula, nalazili su se predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Cemil Cicek, načelnik Generalštaba turske vojske Necdet Ozel, predsjednik Republikanske narodne partije Kemal Kilicdaroglu, predsjednik Ustavnog suda Turske Hasim Kilic, zamjenici turskog premijera Bulent Arinc i Bekir Bozdag, ministri u Vladi, predsjednik Stranke nacionalnog pokreta Devlet Bahceli, komandanti turskih Oružanih snaga i predstavnici drugih političkih stranaka.

Vijenac na Ataturkov mauzolej položio je predsjednik Gul, a tačno u 9,05 sati, kad je Ataturk preminuo, odata mu je počast dvominutnom šutnjom, nakon čega je intonirana turska himna.

Turska zastava u mauzoleju Anitkabir spuštena je na pola jarbola. Državne zastave širom Turske će danas do zalaska sunca ostati spuštene na pola jarbola.