Svijet
0

Turska nije spremna na kompromis oko članstva u EU

FENA
Egemen Bagis
Egemen Bagis
Cilj Turske je da postane punopravni član Evropske unije i druge opcije ne dolaze u obzir, izjavio je turski ministar za eurointegracije Egemen Bagis povodom najnovijeg izvještaja Evropske komisije u kojem se ta zemlja kritikuje zbog loših odnosa sa Kiprom.

"Puno članstvo u Uniji je jedini cilj Turske i nikakvi drugi ciljevi ne mogu se prihvatiti. Nadamo se da će EU uskoro prevazići svoje 'pomračenje uma'", rekao je Bagis na konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

U najnovijem izvještaju Evropska komisija je kritikovala Ankaru što nije uradila dovoljno za normalizaciju odnosa sa Republikom Kipar, koja je član EU.

Turska se također poziva da izbjegne zaošaprile krize oko istraživanja prirodnog gasa u vodama istočnog Mediterana, što bi moglo još više da udalji Ankaru i Nikoziju.

Komesar za proširenje EU Stefan Füle je istakao da u pristupnim pregovorima nije učinjen napredak za više od godinu dana.

"To je izazvalo frustracije na obje strane", istakao je on, prenijele su novinske agencije.

Turska je stekla status kandidata za ulazak u EU 1999. godine a počela pristupne pregovore 2005, ali dosad nije nije postigla vidljiviji napredak.

Francuska i Njemačka smatraju da "Turskoj nije mjesto u Evropi" i da EU s njom treba da sklopi "privilegirano partnestvo", a ne punopravno članstvo.

Približavanje Ankare Bruxellesu otežava i to što Ankara ne priznaje Republiku Kipar, već samo samoproglašenu tursku državu na tom mediteranskom otoku.