Die Presse
0

Turska neće "privilegirano partnerstvo"

FENA
Turska odbija razgovore o "povlaštenom partnerstvu", kao što to nude neke zemlje Evropske unije, izjavio je glavni pregovarač o prijemu te zemlje u članstvo EU-a Egemen Bagis. "Odbijamo o tome razgovarati jer bi to bilo uvredljivo. Nema druge opcija od punopravnog članstva. Kada pregovori budu zaključeni, Turska će biti sasvim drugačija zemlja nego danas", kazao je Bagis.

"Meni je draže kada se govori o pregovorima s otvorenim ishodom. Čak i katolički brakovi su danas s otvorenim ishodom", kazao je on povodom "privilegiranog partnerstva", koje pojedine zemlje, među njima i Austrija, vide na kraju pregovora s Turskom.

Bagis je u intervjuu bečkom dnevniku Die Presse podsjetio da su polovicu poglavlja u pregovorima politički blokirale pojedine zemlje EU-a, ali je dodao da je Turska odlučna i da neće posustati.

"Trenutno radimo na šest poglavlja, među kojima je i energetika, i želimo pod španskim predsjedanjem otvoriti što više novih poglavlja. Na kraju ćemo imati situaciju od koristi po obje strane. Doći će do veličanstvenog sastanka čim Turska, sa svojim dinamičnim, mladim društvom, pristupi EU-u, koja joj, na drugoj strani, donosi više demokratije, transparentnosti i blagostanja", objasnio je Bagis.

On nije želio govoriti o rokovima, ali je rekao da Turska teži primijeniti evropsko zakonodavstvo do kraja 2013.

"Tada EU mora odlučiti kada Turska treba da postane punopravna članica. Svaka država koja je pregovarala na kraju je postala i članica. Turska neće biti prva iznimka", uvjeren je Bagis.

On je kazao da je Turska most ka izvorima energije koje treba Evropa, jer se 70 posto izvora nalazi oko Turske, a uz to ova zemlja bi bila barijera ilegalnoj migraciji i međunarodnom terorizmu.