Svijet
0

Turska nastavila bombardovanje kurdskih položaja

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Dan nakon tragedije koja se dogodila u Ankari, gdje je u eksploziji bombe stradalo 95 osoba, Turska je nastavila zračne napade na položaje Kurda u Iraku.

Turski avioni izveli su zračne napade na položaje Kurdske radničke partije (PKK) u sjevernom Iraku. Ovi napadi dolaze samo dan nakon tragedije u Ankari, kada je na mirnom skupu koji je imao za cilj okončanje nasilja kurdskih separatističkih ekstremista Kurdistanske radničke partije i turske vlade došlo do eksplozije.

Do sada za taj napad niko nije preuzeo odgovornost, ali se pretpostavlja da bi to mogao biti IDIL. Tenzije između Vlade Turske i kurdskih aktivista su sve veće uoči izbora koji su zakazani za 1. novembar.

U junu je vladajuća stranka u Turskoj AKP izgubila moć koju je imala do tada, nakon dobrog izbornog rezultata kurdske partije HDP.

Položaji PKK uništeni su na području Metina i Zap u sjevernom Iraku. Iako je PKK najavio jednostrani prekid vatre Vlada Turske ne namjerava obustaviti akcije protiv kurdskih militanata.

"Prekid vatre PKK za nas ne znači ništa. Operacije će se nastaviti bez prekida", izjavio je jedan od turskih vojnih zvaničnika, prenosi Reuters.