Svijet
349

Turska: Najmanje 13 mrtvih u terorističkom napadu u Istanbulu

Klix.ba
(Foto: EPA)
Trinaest osoba je ubijeno, a najmanje 20 ranjeno u eksploziji koja je u subotu navečer potresla Istanbul.

Eksplozija autobombe desila se ispred stadiona fudbalskog kluba Bešiktaš "Vodafone Arena" dva sata nakon utakmice Superlige Turske između timova Bešiktaš i Bursaspor.

Agencija Reuters javlja kako je 13 osoba poginulo dok ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu tvrdi da je u eksploziji povrijeđeno najmanje 20 osoba.

U blizini eksplozije nalazio se veliki broj pripadnika specijalne policije za razbijanje nereda koji su se vraćali sa stadiona. Pretpostavlja se da najveći broj ranjenih i ubijenih pripada upravo specijalnim policijskim snagama što upućuje da su sigurnosne snage bile meta neimenovanih počinitelja ovog nedjela.

Lokalni mediji isprva su tvrdili da su gradom na Bosforu odjeknule najmanje dvije eksplozije. Soylu je kazao kako postoji mogućnost da je u jednoj od njih učestvovao bombaš samoubica.

"Imamo informaciju da je došlo do dvije eksplozije. Druga eksplozija dogodila su parku Macka" rekao je Soylu.

Turski ministar saobraćaja Ahmet Arslan proglasio je večeranju eksploziju terorističkim napadom.

Zemlju je u posljednjih nekoliko godina potresao niz terorističkih napada, a prošlog juna ubijeno je najmanje 45 osoba dok je na stotine ranjeno nakon napada IDIL-a na istanbulskom aerodromu Ataturk.