Odbor za zaštitu novinara
0

Turska je za novinare "prva tamnica na svijetu"

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Turska drži u zatvoru više novinara nego bilo koja druga zemlja, slijede je Kina i Iran, izvjestio je u utorak Odbor za zaštitu novinara čije je sjedište u Sjedinjenim Američkim Državama.

Broj zatvorenih novinara, naročito zbog "terorizma" i drugih zločina protiv države, dosegao je vrhunac ove godine, saopćila je ova njujorška nevladina organizacija.

"Živimo u vrijeme u kojem su optužbe za djelovanje protiv države i kvalifikacija "terorist" postali privilegirani način koji koriste vlade radi zastrašivanja i zatvaranja novinara", napisao je u saopćenju Noel Simon, izvršni direktor Odbora za zaštitu novinara.

"Turska je do 1. decembra držala u zatvoru najmanje 49 novinara, među kojim su deseci kurdskih novinara optuženih za "terorizam" i ostalih novinara optuženih za zavjere protiv vlade", saopćio je Odbor.

Do istog datuma, Iran je u zatvoru držao 45 novinara, a Kina 32.

Nevladina organizacija je utvrdila da su 232 novinara, urednika i fotoreportera zatvorena i oslobođena u toku godine.

To je za 53 više u odnosu na 1. decembar 2011. godine i najveći broj otkako je ova nevladina organizacija počela da objavljuje izvještaje 1990. godine.

Lista najvećih tamnica za novinare kompletirana je s Eritrejom, gdje je 28 novinara iza rešetaka i Sirijom, sa 15 zatvorenih novinara.

Slijedi Vijetnam sa 14, Azerbejdžan sa 9, Etiopija sa 6, Saudijska Arabija sa 4 i Uzbekistan sa 4 zatvorena novinara. Odbor je utvrdio da je ukupno 27 zemalja držalo novinare u zatvoru, javlja AFP.