Recep Tayyip Erdogan
0

'Turska je spremna posredovati na Bliskom istoku'

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak da je njegova vlada i dalje spremna posredovati u mirovnom procesu između Izraela i Palestinaca usprkos verbalnom sukobu s predsjednikom Shimonom Peresom koji je prošle sedmice imao na Svjetskome ekonomskom forumu u Davosu.

Erdogan je također rekao da ga je u ponedjeljak telefonski kontaktirao glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon i zamolio da nastavi ulogu Turske kao posrednika na Bliskom istoku, prenio je Reuters.

"Ako strane to zatraže, ponovo ćemo posredovati", izjavio je Erdogan članovina svoje stranke u parlamentu.

"Uloga posrednika nas ne sprečava da kažemo istinu. Ne kritiziramo samo Izrael, već sve, uključujući Hamas", istaknuo je turski premijer.

Peres je tokom debate o Bliskom istoku u Davosu odlučno branio trosedmičnu ofanzivu svoje zemlje na Gazu, na šta mu je Erdogan rekao: "Predsjedniče Peres, stariji ste od mene. Možda osjećate krivicu i možda su iz tog razloga vaše riječi tako oštre. Ubijali ste ljude. Sjećam se djece koja su izdahnula."

Izraelski predsjednik je upro prstom u turskog premijera i rekao da bi Erdogan isto uradio da rakete svake noći padaju na Istanbul.

Nakon što nije dobio riječ da odgovori Peresu, Erdogan je ustao i napustio samit u Davosu i vratio se u Tursku.