Zarada od milijardu dolara
0

Turska iznosi na tržište najveće svjetske zalihe lješnika

FENA
Turska državna uprava za žitarice (TMO) planira da prvi put iznese na tržište svoje zalihe lješnika, najveće na svijetu, u želji da profitira na dobroj tražnji konditorskih proizvoda i deficitu na svjetskom tržištu lješnika.

Predviđa se da će Turska, koja je vodeći svjetski proizvođač tih koštunjavih plodova, od izvoza ovogodišnjeg roda inkasirati 1,3 milijarde dolara, prenosi Reuters.

Dok su ranije privatne firme direktno kupovale lješnik od proizvođača i izvozile ga (mada je 2007. i 2008. TMO odredila izvoznu cijenu), sada TMO po prvi put figurira kao prodavač i prikuplja ponude mnogobrojnih potencijalnih stranih kupaca.

Zalihe TMO su se gomilale od 2006. godine, otkad je država ovu ustanovu imenovala za regulatora tog sektora, kako bi se osigurao stabilan priliv lješnika na tržište.

Budući da se za iduću godinu predviđa opadanje domaćeg roda lješnika, TMO neće prodati sve akumulirane zalihe već će dio zadržati.

Procjenjuje se da je TMO od 2006. kupila 694.000 tona lješnika, a da sada na njenim zalihama ima 590.000 tona.

Za oljušteni lješnik kvaliteta "levant" cijena koju određuje TMO varira između 4,40 i 9.80 lira (2,83 do 6,32 dolara) za kilogram, a za jezgra kvaliteta "giresun" šest do 12 lira za kilogram.

Za kupovinu lješnika sa zaliha TMO prijavile su se firme iz Švajcarske, Njemačke, Italije, Rusije, SAD i drugih zemalja.