Svijet
0

Turska i Irak se dogovorili o kontraterorističkom sporazumu

FENA
Turska i Irak dogovorili su se da potpišu kontrateroristički sporazum o slamanju separatističkih kurdskih pobunjenika koji su našli utočište u bazama u sjevernom Iraku, saopćili su zvaničnici u srijedu.

Sporazumom bi se zahtijevalo da turske snage traže iračko odobrenje da pređu u Irak u operacijama manjeg obima kako bi proganjale separatističke kurdske pobunjenike, javila je privatna televizija NTV, pozivajući se na neimenovane iračke i turske izvore, prenosi AP.

Sporazum je postignut tokom posjete iračkog ministra unutrašnjih poslova Jawada al-Bolanija, koji je doputovao u Ankaru u utorak na razgovore o turskim brigama oko pobunjenika iz Radničke partije Kurdistana (PKK), koji pokreću napade u Turskoj iz baza u sjevernom Iraku.

Turska dugo vrši pritisak na Irak da potpiše kontrateroristički sporazum kako bi slomila PKK i zaprijetila je izvesti vojni upad u sjeverni Irak kako bi uništila pobunjeničke baze tamo ukoliko američke ili iračke snage ne poduzmu akciju protiv grupe.

Gerilci se bore za autonomiju u jugoistočnoj Turskoj od 1984. U sukobu jed ubijeno na desetine hiljada ljudi. Sjedinjene Države i Evrpopska unija smateraju PKK terorističkom grupom.

Zamjenik iračkog ministra unutrašnjih poslova Aidn Khald izjavio je da su strane postigle sporazum u srijedu i da će biti potpisan u četvrtak. Zvaničnici rade na turskoj, arapskoj i engleskoj verziji teksta, kazao je.

NTV je, pozivajući se na iračke izvore, javila da će, na osnovu sporazuma, Turska tražiti iračko odobrenje za buduće operacije "vrućih potjera" - prekogranične vojne ofanzive u cilju praćenja i eliminiranja pobunjeničkih naoružanih grupa koje su ograničene vremenom, obimom i širinom.

Khald, međutim, nije mogao potvrditi da će sporazum dopustiti turskim vojnicima da učestvuju u potjerama. "Sve će postati jasno sutra", kazao je.

Tokom posjete iračkog premijera Nouri al-Malikija Ankari u augustu, Turska i Irak su se dogovorili oko uništavanja pobunjenika. Al-Maliki je, međutim, izjavio da će irački parlament imati konačnu riječ o naporima na zaustavljanju porekograničnih prelazaka gerilaca u Tursku.

U utorak je turski vojnik ubijen i četvorica su ranjena kada su kurdski pobunjenici detonirali bombu koja je bila postavljena u kombiju na ulazu u turski vojni položaj u jugoistočnoj pokrajini Tunceli, javila je privatna novinska agencija Dogan.

Jedan vojnik i četvorica kurdskih pobunjenika također su ubijeni tokom dva dana borbi u pokrajini Sirnak, u blizini granice s Irakom, sudeći po novinskoj agenciji i vojsci.