Svijet
0

Turska: Gul nagovijestio da bi Erdoganov nasljednik mogao biti Ahmet Davutoglu

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Turske Abdullah Gul nagovijestio je u svom sinoćnjem govoru na oproštajnom prijemu u Ankari da će "najvjerovatnije na čelo Stranke pravde i razvoja (AK Parti) doći sadašnji ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu", prenosi Anadolija.

"Kongres stranke bit će održan krajem sedmice. Kako sada stvari stoje, funkciju predsjednika stranke preuzet će ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu. To je čovjek s kojim sam sarađivao godinama. Kada sam obnašao funkciju ministra vanjskih poslova, tokom pet godina je bio uz mene. Uvjeren sam da će biti veoma uspješan. Njegov uspjeh bit će uspjeh Turske, a svi ćemo mu biti podrška", pojasnio je Gul.

On je istakao da će svojim iskustvima pokušati da pruži podršku Davutogluu koji će, prema nezvaničnim informacijama, na čelu AK Partije i na mjestu premijera Turske naslijediti Recepa Tayyipa Erdogana.

Abdullah Gul upriličio je sinoć oproštajni predsjednički prijem za poslovne ljude, umjetnike, pisce, novinare i predstavnike nevladinih organizacija. Odgovarajući na novinarska pitanja Gul je kazao da se Turska tokom njegovog predsjedničkog mandata razvijala u svakom smislu, te da su postignuti veliki uspjesi, od ekonomije, umjetnosti, nauke, kulture i sporta.

Govoreći o razvoju Turske i uspjesima koji su ostvareni na različitim poljima, Gul se zahvalio svima koji su učestvovali u tome, kao i da je uvijek bio ponosan na nagrade koje su dobijali biznismeni, umjetnici, poljoprivrednici, obrtnici...

"Podržavat ću i uzimat ću pod pokroviteljstvo aktivnosti na polju umjetnosti, kulture i nauke", pojasnio je Gul.

Izrazio je uvjerenje da će Turska i u narednom periodu napredovati na svim poljima.

"Nemam sumnji da će budućnost Turske u narednom periodu biti još svjetlija, te da će još napredovati na svakom polju", poručio je Gul.

Dobivši 52 posto glasova, turski premijer Recep Tayyip Erdogan je 10. augusta pobijedio na predsjedničkim izborima u Turskoj, te će na funkciji naslijediti Gula. Bili su to prvi predsjednički izbori u Turskoj na kojim su za predsjednika države građani glasali direktno.