Svijet
0

Turska gomila pojačanja u području prema Iraku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Turske trupe su u sukobu na jugoistoku zemlje u četvrtak uvečer ubile dva kurdska pobunjenika, čime je ukupan broj ubijenih gerilaca u sukobima ove sedmice dostigao 16 osoba, saopćeno je u petak iz ureda guvernera.

Sukob koji je izbio blizu grada Tunceli samo je jedan od nekoliko napada koje je turska vojska pokrenula protiv separatističkih pobunjenika koji prelaze iz sjevernog Iraka u Tursku i napadaju određene ciljeve, prenijela je agencija AP.

Turska vojska je uputila pojačanja na granicu s Irakom, saopćavajući da je u pitanju rutinsko ojačavanje granice kako bi se spriječili ulasci kurdskih pobunjenika na njenu teritoriju.

To pitanje je, međutim, dio debate da li turska vojska treba pokrenuti prekograničnu operaciju u gonjenju kurdskih pobunjenika smještenih u Iraku.

General Yashar Buyukanit u četvrtak je izjavio novinarima da je njegova vojska spremna napasti kurdske gerilce u prekograničnoj ofanzivi i kako čeka da vlada odobri taj napad, što bi, međutim, ugrozilo odnose Turske i SAD-a.

Turska je prije deset godina izvela najveću vojnu akciju u Iraku u protjerivanju pripadnika zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK), podsjetila je agencija.

Amerika se protivi turskoj vojnoj intervenciji u sjevernom dijelu Iraka, strahujući da bi to moglo destabilizirati najmirniji dio zemlje zahvaćene ratom.