Svijet
0

Turska: Dvojica otmičara optužena za terorizam

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Turske vlasti u srijedu su podigle optužnicu protiv dvojice otmičara aviona, koji je u subotu letio iz sjevernog Kipra za Istanbul, za pripadanje "naoružanoj" terorističkoj organizaciji, otmicu aviona i ugrožavanje sloboda.

Tužilac je zatražio od suda u pokrajini Antaliji da i formalno uhapsi dvojicu muškaraca, državljana Turske i Egipta, poslije četvorodnevnog saslušanja koje je uslijedilo nakon otmice aviona.

Egipćanin Momen Abdul Aziz Talik i Turčin Mehmet Resat Ozlu oteli su u subotu avion kompanije "Atlasjet" ubrzo pošto je poletio sa aerodroma "Erchan" u nepriznatoj Turskoj Republici Sjeverni Kipar, a, kako je saopćila policija, otmičari su namjeravali da preusmjere avion ka Iranu, podsjetio je AP.

Piloti su prizemili avion u Antaliju kako bi napunili rezervoar, a otmičari su se nakon oslobađanja 142 putnika i članova posade predali turskoj policiji.

Turske vlasti vjeruju da su otmičari htjeli da poslije dolaska u Iran nastave put za Afganistan.

Kako su pisali turski mediji, Egipćanin je prošao dvomjesečnu obuku u kampu Al Qaide u Afganistanu 2004. godine i u Saudijskoj Arabiji je odslužio zatvorsku kaznu zbog učestvovanja na jednom zabranjenom skupu u toj zemlji.