Svijet
87

Turska: Demonstranti pale automobile, obijaju prodavnice i demoliraju bankomate

Klix.ba
(Foto: AFP)
Hiljade Kurda i Turaka danas protestuje širom Turske zbog nezadovoljstva angažmanom vojske u odbrani grada Kobanija koji se nalazi pred padom usljed nadiranja militanata Islamske države.

U Istanbulu i Ankari demonstranti pale automobile i autobuse, obijaju prodavnice i demoliraju banke i bankomate. Na istoku države ubijen je jedan 25-godišnjak, a u svim gradovima povrijeđeno je na desetine građana i policajaca.

Policija se protiv demonstranata bori suzavcem i gumenim mecima. Demonstranti traže vojnu intervenciju protiv IDIL-a i skandiraju parole protiv vladajuće AK partije na čelu sa Ahmetom Davutoğluom i premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Premijer odbija preuzeti odgovornost ističući da nije istina da Turska ne pomaže gradu Kobani. On naglašava da Vlada pomaže humanitarni aspekt katastrofe koju je prouzrokovala Islamska država (IDIL).

Zamjenik premijera Yalcin Akdogan optužio je kurdsku Radničku partiju za neodgovornost u provođenju politike. Naime, Radnička partija je potakla proteste u ponedjeljak, a oni su se danas sa istoka zemlje, gdje živi Kurdska većina, proširili na ostatak države i pretvorili u nerede.