Svijet
0

Turska: Četiri najviša komandanta žele u penziju

SRNA
General Isik Kosaner
General Isik Kosaner
Četiri najviša komandanta turske armije danas su zatražili da budu penzionisani, prenijala je državna agencija Anadolija.

Anadolija navodi da se načelnik Generalštaba Isik Kosaner i komandanti kopnenih, mornaričkih i vazduhoplovnih snaga povlače sa dužnosti.

Lokalni mediji ranije su njihov potez protumačili kao podnošenje ostavki.

Razlozi za njihov potez nisu navedeni, ali je poznato da između vojnog vrha i Vlade sa islamističkim korijenima premijera Recepa Tayyipa Erdogana godinama vladaju tenzije.

Vrhovni vojni savet sljedeće sedmice održat će važan sastanak na kojem će razmatrati postavljanje novih oficira na najviše dužnosti. Predsjednik Abdulah Gul sastao se danas sa Kosanerom radi razgovora o ovoj temi.

Neslaganja između državnog rukovodstva i vojske, tradicionalnog stuba sekularne države, tinjaju zbog suđenja grupi od 200 oficira optuženih za planiranje vojnog udara.

Anadolija je u prvoj vijesti navela da je general Kosaner podnio ostavku "jer smatra da je to neophodno", ali je ta vijest kasnije povučena, uz objavu da je general zatražio da bude penzionisan.