Svijet
0

Turska će zbog Kipra "zamrznuti" odnose s EU

Sarajevo-x.com
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan u utorak je izjavio da će njegova zemlja "zamrznuti" odnose s Evropskom unijom kada Republika Kipar, s kojom Ankara inače nema diplomatske odnose, bude predsjedavajući EU-om.

"Mi nećemo imati bilo kakve diskusije s predsjednikom Kipra. Kontakti s EU-om biće zamrznuti", izjavio je Erdogan istranbulskom dnevniku Milliyet, povodom današnje posjete sjevernom dijelu Kipra gdje su tamošnji Turci proglasili "državu", koju je dosad priznala samo Ankara, prenosi AFP.

Republika Kipar bi, prema ustaljenom redosljedu, sredinom 2012. godine trebalo da preuzme šestomjesečnu funkciju predsjedavajućeg EU-om. Ankara ne priznaje vladu u Nikoziji.

Turska se sada zalaže da se ubrzaju pregovori koji se pod pokroviteljstvom UN-a vode između dvije zajednice, kako bi se konačno pronašlo rješenje kiparskog problema.

Kipar je podijeljen 1974. godine poslije vojne intervencije Turske. Svi dosadašnji pokušaji da se ostrvo ponovo ujedini bili su neuspješni, pošto dvije strane imaju oprečne stavove o pojedinim problemima.

Ukoliko se ne postigne dogovor do sredine iduće godine, kada Nikozija preuzima funkciju predsjedavajućeg EU-om, to će sigurno još više usporiti približvanje Ankare Uniji.

Turska je postala kandidat za ulazak u EU 1999. godine, a pristupne pregovore je počela 2005. godine, ali još nije mnogo odmakla od starta.