Svijet
0

Turska: Bombaš identifikovan, istražuju se veze

FENA
Turske vlasti identifikovale su osobu osumnjičenu za bombaški samoubilački napad u gradu Suruču, blizu sirijske granice, u kojem je pognulo 32 ljudi i kontakti te osobe se istražuju, izjavio je danas turski premijer Ahmet Davutoglu.

On je rekao na konferenciji za novinare, da kabinet ministara razmatra potencijalne mjere sigurnosti, na granici sa Sirijom.

Turske vlasti su ranije danas objavile da vjeruju da jedna od pripadnica ekstremističke grupe Islamska država, koja je zajedno sa još dvije žene borca iz Sirije prešla u Tursku, stoji iza samoubilačkog napada u Suruču, gdje je poginulo 32, a ranjeno na stotine ljudi.

Generalni direktorat za sigurnost upozorio je u junu da bi tri pripadnice IS - Fadime Kurt, Ezlem Jilmaz i Nuraj Demirel, mogle da izvedu samoubilački bombaški napad u Turskoj, izvijestio je dnevni list "Haberturk". Fotografija Jilmazove je data lokalnim vlastima uz povjerljivi izveštaj o "mogućem napadu".

Meta napada koji se dogodio u ponedjeljak bio je općinski kulturni centar u Suruču, u jugoistočnoj provinciji Sanliurfa, gdje su članovi Saveza udruženja socijalističke omladine (SGDF) odsjeli kao dio ljetnje ekspedicije na pomoći u obnovi Kobanea, koji leži direktno preko granice u Siriji.

Turski premijer Ahmet Davutoglu potvrdio je da je IS glavni osumnjičeni za ovaj napad i poručio da će povećati sigurnost duž granice sa Sirijom.

"Turska je poduzela sve neophodne mjere u borbi protiv Islamske države i s tim će nastaviti", kazao je Davutoglu "Suočeni smo sa terorističkim aktom i namjeravamo da pronađeno i kaznimo one koji su odgovorni", kazao je Davutoglu, dodajući da će mjere sigurnosti na granici sa Sirijom biti povećane.