Svijet
0

Turska bombardovala sjeverni Irak

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Turski borbeni avioni bombardovali su danas ciljeve na sjeveru Iraka i tom prilikom povrijeđen je jedan civil, a pričinjena je velika materijalna šteta, saopćili su irački zvaničnici.

U bombardovanju je povrijeđen muškarac iz sela Sidakan u iračkoj pokrajini Arbil, u blizini granice između Iraka i Turske, rekao je za Reuters lokalni zvaničnik Ahmed Kader.

Do napada je došlo oko tri sata jutros po lokalnom vremenu, a bombe su pogodile pet lokacija, objavljeno je na web stranici PUKMedije, putem kojeg se oglašava stranka iračkog predsjednika Džalala Talabanija Patriotska unija Kurdistana (PUK).

  • Turski borbeni avioni narušili su zračni prostor Kurdistana i bombardovali pogranična sela. Napad je izazvao paniku među stanovnicima te oblasti i načinio veliku materijalnu štetu, navodi se na ovom sajtu.

Turska vojska je povremeno bombardovala položaje kurdskih pobunjenika na sjeveru Iraka, odakle pripadnici Radničke partije Kurdistana (PKK) decenijama izvode napade na turske vojnike i vojne objekte. Pripadnici PKK pojačali su napade na ciljeve turske vojske, pošto su 1. juna prekinuli jednogodišnje primirje optužujući vladu turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da nije uspjela da pronađe političko rješenje za sukob koji traje već 26 godina.