Svijet
0

Turska blokirala internet servise, procurile povjerljive poruke Erdoganovog zeta

Klix.ba
Foto: turkeyblocks.org
Foto: turkeyblocks.org
Turska vlada navodno je u subotu blokirala pristup servisima za pohranu podataka kao što su Google Drive, Dropbox i Microsoft OneDrive, a vjeruje se kako je ovaj potez povučen u cilju sprečavanja curenja e-mail poruka.

Turska je pored ovih platformi građanima onemogućila i pristup GitHub i to sve kako bi zaustavila curenje e-mailova ministra energije i prirodnih sredstava Berat Albayraka, inače zeta predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Zabranu je obznanila grupa koja se bori protiv cenzure "Turkey Blocks", a dosada je u javnost izašlo više od 17 gigabajta sadržaja, odnosno 57.623 e-mail poruke od aprila 2000. godine do kraja septembra ove godine. Poruke je objavila hakerska grupa Redhack, iako je tursko pravosuđe pokrenulo istrage kako bi se utvrdila autentičnost.

Prepiska koju je zaprimio Daily Dot pokazuje da Erdogan koristi svoju poziciju i moć kako bi manipulisao medijima, odnosno kontrolisao sadržaj koji se objavljuje u javnosti.

Turkey Blocks su objavili kako je Google Drive odblokiran u nedjelju, a ova zemlja je već uveliko poznata po restrikcijama pristupa internet servisima, kao i po konstantnom vladinom monitoringu svojih građana i onoga što gledaju i čitaju u medijima te pretražuju na internetu.

Turska je tako u julu ove godine blokirala Wikileaks, također nakon što su procurili provjereni mailovi, a u martu je blokirala i pristup Facebooku i Twitteru nakon eksplozije automobila bombe u Ankari.