Svijet
9

Turska: Ahmet Davutoglu novi predsjednik vladajuće AK partije

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu sa 1.382 glasa delegata prisutnih na današnjem Prvom vanrednom kongresu turske Stranke pravde i razvoja (AK partija), izabran je za novog predsjednika te stranke, javio je novinar Anadolu Agency (AA).

Davutoglu je nakon glasanja kazao kako su delegati danas pokazali kako nema nikakvog raskola unutar vladajuće stranke.

On je, najavljujući sutrašnju inauguraciju Recepa Tayyipa Erdogana za predsjednika Turske, rekao i da se po prvi put događa primopredaja dužnosti između dva predsjednika izabrana iz redova AK partije.

Davutoglu je izjavio i kako njegova zemlja neće ostaviti bez podrške svoje prijatelje, narode Balkana.

"Naši prijatelji na Balkanu neće ostati bez naše podrške, kao ni naši prijatelji na Bliskom istoku ili bilo gdje u svijetu. Nastavit ćemo sa podrškom i saradnjom sa prijateljskim zemljama", poručio je Davutoglu.

On je istakao kako su "država i vlast tu samo da služe građanima, jer je volja građana jedini bitan faktor u funkcionisanju kompletnog sistema".

Aktuelni mnistar vanjskih poslova Turske Davutoglu je na Prvom vanrednom kongresu Stranke pravde i razvoja (AK partija) ranije danas zvanično imenovan za kandidata za funkciju predsjednika te stranke.