Svijet
0

Turner Broadcasting pristao nadoknaditi štetu Bostonu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kompanija Turner Broadcasting pristala je u četvrtak pokriti sve troškove koje je grad Boston imao zbog reklamne kampanje koja je izazvala strah od moguće terorističke akcije te izazvala aktiviranje svih službi sigurnosti i blokadu prometa, piše u petak The New York Times.

"Gradonačelnik je kontaktirao Turner Broadcasting i Time Warner i oni su voljni podmiriti bilo koju vrstu troškova, uključujući i štete za privredu", izjavila je Dot Joyce glasnogovornica gradonačelnika Thomasa Menina.

Gradonačelnik Menino procijenio je da su troškovi aktiviranja gradskih službi za hitne situacije viši od pola miliona dolara.

Male elektronske panoe postavljene ispod mostova i nadvožnjaka u sklopu tzv. gerilske kampanje vanjskog oglašavanja Catroon Networka bostonska policija je u srijedu zabunom doživjela kao podmetnute bombe, nakon čega je slijedila cjelodnevna akcija njihova uklanjanja uz blokade, pirotehničare, policiju, vatrogasce, FBI i druge službe, što je paraliziralo promet u Bostonu.

U srijedu su uhapšena dvojica mladića koji su za marketinšku firmu Interference Inc. na 38 mjesta u gradu postavili elektronske panoe s likovima iz novog crtića Cartooon Networka - "Aqua Teen Hunger Force", za što su zaradili po 300 dolara.

Peter Berdovsky (27) i Sean Stevens (28), koje su njihovi advokati opisali kao "performance umjetnike", izjasnili su se u četvrtak pred sudom da nisu krivi po optužbi za izazivanje panike u javnosti.

Nakon što su oslobođeni uz jamčevinu, održali su tobožnju konferenciju za novinare na kojoj je Berdovsky rekao da želi raspravljati o "frizurama iz sedamdesetih i njihovu utjecaju na naš današnji život i na to kako ćemo živjeti u budućnosti".

Nakon što je takav pristup izazvao negodovanje, Berdovsky je "izrazio žaljenje zbog incidenta" ističući kako nije imao namjeru prestrašiti zajednicu koja ga je primila 1996. kada je kao izbjeglica iz Bjelorusije dobio politički azil.

Poslije svega neki su građani Bostona rekli kako je reakcija grada možda proizašla iz još otvorenih rana 11. septembra 2001., kada su dva aviona kojima su upravljali teroristi poletjeli s gradskog aerodroma Logan.

"Postoji osjećaj ranjivosti i možda budnosti koji ide s tim", rekao je predsjednik Bostonske zaklade Paul Grogan za NYT.

Firma Interference Inc. istu je kampanju oglašavanja provela u još devet gradova u SAD, uključujući New York, Chicago i Los Angeles, bez ikakvih teškoća, no u četvrtak su i u tim gradovima skinuti svi elektronski panoi Cartoon Networka.