The Times
0

Turneja Baracka Obame neviđena predstava

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dnevnik The Times ocjenjuje u petak da će turneja Baracka Obame po Bliskom istoku, Evropi i Afganistanu biti do sada neviđena predstava u kojoj će se jedan američki predsjednički kandidat prvi put obratiti masi pristalica - u inozemstvu, tačnije u Berlinu, gdje je 1963. trijumfalan govor održao tadašnji predsjednik SAD-a John Kennedy.

List ocjenjuje da je usprkos vanjskopolitičkoj pompi i sastancima na visokom nivou sa čelnicima Izraela, Iraka, Afganistana, Jordana, Zapadne obale, Njemačke, Francuske i Velike Britanije, pravi cilj Obamine turneje ipak osvajanje simpatija glasača u Americi, koji mu, prema istraživanjima, najviše zamjeraju nedovoljnu posvećenost nacionalnoj sigurnosti - dok u Evropi za njim vlada prava pomama.

Činjenica da s Obamom putuje pun avion novinara, i čak tri poznata voditelja vijesti koji će s njim snimiti opširne intervjue tokom turneje, golemi je kontrast u odnosu na republikanskog kandidata Johna McCaina, koji je, navodi Times, u maju također obišao Bliski istok i Evropu, ali se na njegovu posjetu regiji malo ko uopće osvrnuo.