Povećanje nataliteta
24

Turkmenistanke za osmo dijete dobivaju "Medalju časti"

Anadolija
Svaku ženu koja rodi osmo dijete, vlada Turkmenistana nagrađuje državnom "Medaljom časti". Ova mjera je uvedena, kako je saopćeno iz turkmenistanske vlade, kako bi se povećao natalitet u toj zemlji.

Dok je prijedlog turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana o tome da Turkinje trebaju roditi najmanje troje djece naišao na razne kontroverze, Turkmenistan, sa šest miliona stanovnika i 488 hiljada kvadratnih kilometara površine, stimulira žene da rađaju čak osmero djece.

Predsjednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov, koji je do sada poduzimao različite incijative kako bi u svojoj zemlji povećao stopu nataliteta, odlučio je nagraditi majke sa osmoro djece "Medaljom časti".

Osim toga, porodice sa osmero djece vlada nagrađuje i novčano. Nisu dužne plaćati troškove goriva, plina, struje i vode. Takve porodice imaju pravo na besplatno korištenje svih prevoznih sredstava u državi, uključujući i avioprevoz.

Porodice sa troje djece bivaju nagrađivane i luksuznim stanom i automobilom. Država također pravi velike i luksuzne svadbene salone, koje mladenci također mogu da koriste besplatno.

Predsjednica parlamenta Turkmenistana Akca Nurberdiyeva je majka 11 djece. Ona je rekla da stanovnici Turkmenistana podržavaju i prakticiraju projekat povećanja nataliteta, te da mnogi zvaničnici, kao i ona sama, učestvuju u tom projektu.