Slovenija
0

Turk najavio da će u najkraćem roku odrediti mandatara

FENA
U svom govoru zastupnicima u parlamentu koji se sastao na konstitutivnoj sjednici slovenski predsjednik Danilo Tuerk najavio je u srijedu da će odmah pristupiti konzultaciji sa strankama, kako bi proces formiranja nove vlade biti što brži.

"Drago mi je što već danas mogu najaviti da ću u najkraćem roku obaviti potrebne konzultacije sa zastupničkim skupinama i predložiti mandatara za sastavljanje nove vlade", rekao je Tuerk obraćajući se zastupnicima nakon što su potvrđeni njihovi mandati i za novog predsjednika parlamenta izabran Pavle Gantar.

Tuerk je dodao da je volja koju su birači iskazali na parlamentarnim izborima jasna, te da Slovenija ne može sebi priuštiti dugotrajno razdoblje dobivanja nove vlade, pa će zato vrlo brzo djelovati, prema ulozi koju mu daje Ustav.

"Moja je zadaća da dam doprinos konstituiranju novog parlamenta i izboru nove vlade postupcima koje mi naređuje Ustav i putem konzultacija, i to u najkraćem vremenu. Tako i namjeravam postupiti. Vjerujem u dobru suradnju svih zastupničkih skupina i uvjeren sam da će daljnji proces formiranja vlade uskoro biti uspješan", rekao je Tuerk.

Prema Ustavu, Tuerk ima mjesec dana za predlaganje mandatara za sastav nove vlade, nakon konstituiranja novog parlamenta i svojih konzultacija s parlamentarnim strankama, a slovenski mediji navode da će prve konzultacije sa šefovima zastupničkih klubova Tuerk imati već ovih dana.

Budući da su Socijalni demokrati (SD) Boruta Pahora na izborima 21. rujna osvojili 29 mjesta u parlamentu, a time i relativnu većinu u zakonodavnom tijelu u kojemu je 90 zastupničkih mjesta, vjeruje se da će mandat za sastav nove vlade Tuerk gotovo sigurno povjeriti Pahoru, koji je nakon izbora već obavio više neformalnih konzultacije s tri stranke koje su spremne sudjelovati u njegovoj vladi.

Pahor je početkom tjedna najavio da će se o kandidatima za ministarska mjesta u njegovoj novoj vladi, u kojoj će se uz njegovu stranku naći još stranka Zares Gregora Golobiča, Liberalni demokrati (LDS) Katarine Kresal, te Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca, dogovoriti krajem ovog tjedna, a nakon toga bio bi potpisan i koalicijski ugovor o djelovanju vlade i međusobnim odnosima u koaliciji.