Svijet
0

Turčinović: Slučaj Brčić neće poremetiti hrvatsko-crnogorske odnose

FENA
Hrvatski veleposlanik u Podgorici Petar Turčinović izjavio je u petak da "slučaj kapetana bojnog broda Ilije Brčića neće negativno utjecati na odnose Hrvatske i Crne Gore" te da bi "postupak izručenja od talijanskih vlasti mogao trajati i tri mjeseca".

"Odnos Hrvatske i Crne Gore takve je vrste da bilo kakvi pojedinačni slučajevi, od običnog kriminala do ratnog zločina, neće uticati na odnose Podgorice i Zagreba", kazao je Turčinović podgoričkom dnevniku "Republika".

Turčinović je ocijenio da će čitav postupak oko Brčića vjerojatno potrajati još određeno vrijeme.

"Za prvi korak izručenja od talijanskih vlasti postupak može trajati i do tri mjeseca i svaka dalja stepenica ima neke svoje rokove", kazaoje Turčinović", dodajući kako će "u čitavom procesu hrvatsko pravosuđe, sasvim sigurno, korektno obaviti posao".

Ilija Brčić, načelnik Odjeljenja za razvoj u Generalštabu Vojske Crne Gore, uhićen je u nedjelju na aerodromu u Rimu na temelju zahtjeva hrvatskih vlasti i Interpolove tjeralice koje ga terete za "ratne zločine protiv civilnog stanovništva".

Brčić je u Italiju otputovao službeno, kao član službenog državnog

izaslanstva, koje je u posjetu Združenom zapovjedništvu NATO-a u Napulju.

Županijski sud u Splitu osudio ga je 14. rujna 1993. godine na 15 godina zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, a presuda je postala pravomoćna 7. rujna 1994. godine, s obzirom da je Vrhovni sud Hrvatske potvrdio prvostupanjsku presudu.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da je protiv Brčića raspisana Interpolova tjeralica u ožujku 2001. godine.