Svijet
503

Turčin posljednjih 100 godina posti svaki ramazan

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Turčin Isa Cengiz koji sa svojih 107 godina ima 14 djece i 77 unučadi u razgovoru sa novinarom Anadolije kaže kako bez prestanka posti svaki ramazan tokom posljednjih 100 godina.

Ovaj Turčin koji trenutno živi u mjestu Dogubayazit prije 106 godina došao je u Tursku iz Irana sa porodicom.

Smatra da se formula za dug, zdrav i sretan život krije u konzumiranju prirodnih proizvoda, voća i povrća.

Priča da vjera za njega predstavlja sastavni dio života napominjući kako redovno čita muslimansku svetu knjigu Kur'an i kako odlazi da obavlja molitve u lokalnu džamiju zajedno sa ostalim vjernicima.

Cengiz, koji je sa svojih 100 godina obavio hadž, kaže kako posti od svoje sedme godine kada je i počeo učiti o islamskoj vjeri.“Postim svaki ramazan od svoje sedme godine.

Nijedan ramazan nisam propustio. Postim i prije ramazana kako bi se pripremio. Pazim šta jedem, i uglavnom volim prirodnu hranu”, kaže ovaj Turčin.

Ističe kako mu i dan danas nije teško postiti i kako se osjeća zdravo i sam radi sve dnevne aktivnosti.Dok priča o svome djetinjstvu napominje kako je jedne prilike vidio i prvog predsjednika Republike Turske Mustafu Kemala Ataturka.

“Vidio sam Ataturka dok sam bio mlad. Imao je na sebi dugi mantil”, priča 107-godišnji Cengiz.

Na kraju napominje kako u ovoj životnoj dobi uživa kada se iftari sa svojim unukama i unucima koji, također, poste.

Unuci i unuke su mu tako priredili i prigodno iznenađenje poklonivši mu tortu za njegov 107. rođendan.Cengiz, nakon što je puhnuo u svijeće na torti, kaže kako svima želi dobro zdravlje, te da je sretan što je ušao u još jednu godinu svoga dugog života.