"Približavanje Evropskoj uniji"
0

Turci izlaze na referendum o promjeni Ustava

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Turci su u nedjelju ujutro počeli glasati na referendumu o paketu ustavnih amandmana, koji su podijelili zemlju, jer bi u slučaju da ih se izglasa mogli dalekosežno promijeniti sudstvo, a posebno radno zakonodavstvo i socijalna prava.

Predlagači referenduma izjavljuju da će ustavne reforme ojačati demokratiju u Turskoj i temeljna prava pojedinaca čime će se zemlja približiti standardima EU-a. Evropska unija je izrazila svoju podršku predloženim ustavnim reformama.

Paket ustavnih reformi Stranke AK uključuje 26 novih ili revidiranih amandmana koji će, među ostalim, zaštititi prava žena, djece i invalida, uspostaviti instituciju neovisnog ombudsmana, omogućiti članstvo u više od jednog sindikata, ublažiti sadašnja ograničenja radničkih štrajkova i dati državnim službenicima pravo na kolektivno pregovaranje.

Paket također sadrži kontroverzne amandmane koji će omogućiti restrukturiranje Ustavnog suda i Vrhovnog vijeća sudaca i tužitelja (HSYK).

Većina Turaka podržat će u nedjelju na referendumu ustavne reforme koje je predložila vlada, pokazuju rezultati ankete koju je proveo institut za istraživanje javnog mišljenja KONDA, objavljene u subotu, dan uoči referenduma.

Prema rezultatima ankete, 56,8 posto glasača dat će podršku ustavnim reformama, uključujući i kontroverzne izmjene u moćnom turskom sudstvu. Njih 17,6 posto je i dalje neodlučno, pokazuje anketa.

Referendum se također smatra izglasavanjem povjerenja vladajućoj, islamistički obojenoj Stranci pravde i razvitka (AKP) prije općih izbora iduće godine. Sudstvo je posebno važno AKP-u nakon što je stranka gotovo ukinuta 2008. godine zbog optužbi za islamizam.

Glavne opozicijske stranke, sekularna Republikanska narodna stranka (CHP) i Stranka nacionalističke akcije (MPH), vodile su intenzivnu kampanju protiv referenduma, dok je prokurdska Stranka mira i demokratije najavila da će bojkotirati referendum.

Paket ustavnih amandmana o kojima se glasa na referendumu odobren je u parlamentu u maju, ali nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu glasova da bi postao zakonom te se stoga održava referendum.

Na referendumsko glasanje pozvano je gotovo 50 miliona turskih državljana i državljanki s pravom glasa, a glasačka su mjesta u istočnom pokrajinama otvorena od 7 do 16 sati, dok su u zapadnim pokrajinama otvorena od 8 do 17 sati.

Datum održavanja referenduma također je od simbolične važnosti za Turke, to je 30. obljetnica vojnog udara 1980. godine, nakon kojeg je 1982. godine ratificiran ustav o čijoj će se reformi stanovništvo izjasniti.