Svijet
16

Tuniske selefije se sukobile s policijom

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Više stotina selefija izvršilo je napade na kafiće i trgovine i sukobili su se s policijom u tuniskom gradu Džendubiju u subotu.

Ovaj posljednji incident povećao je religijske tenzije u državi u kojoj je počelo Arapsko proljeće.

Policija i svjedoci kazali su da je više stotina selefija započelo demonstracije u znak protesta protiv hapšenja četiri osobe povezane s napadima na prodavače alkohola. Policija je pokušala rastjerati demonstrante suzavcem, ali su sukobi i dalje u toku.

"Jutros su četiri muškarca uhapšena zbog povezanosti s napadima na prodavače alkohola posljednjih nekoliko dana", kazao je zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova Lutfi el-Hajdari za Reuters.

"Zbog toga su stotine selefija napale sigurnosne baze, bacajući kamenice i plinske bombe prije nego što su rastjerani suzavcem. Također su zapalili policijsku stanicu i napali tri trgovine u gradu. Trenutno se nalaze u centru grada i policija se obračunava s njima", dodao je Hajdari.

Sukobi su uslijedili sedmicu nakon što su se selefije potukle s prodavačima alkohola u centralnom gradu Sidi Buzidu.

Mnoge selefije su bile u zatvoru ili podzemlju prije ustanka 2011. godine koji je svrgnuo sekularističkog predsjednika Zinea el-Abidina Ben Alija. Od tada su postali puno samopouzdaniji.

Iako islamisti nisu igrali veću ulogu u pobuni, pitanje uloge vjere u vladi i društvu je postao najsporniji problem u tuniskoj politici.