Podigla veliku prašinu
8

Tuniska toples aktivistica nije nestala, živa je i zdrava

Klix.ba
Amina Tyler
Amina Tyler
Tuniska aktivistica Amina Tyler, za koju se strahovalo da je nestala nakon što je objavila svoje fotografije u toplesu, živa je i zdrava, potvrdila je njena odvjetnica.

Glasine o njenom nestanku pokrenule su veliku kampanju solidarnosti na internetu. "Razgovarala sam sa Aminom jučer, rekla mi je da je dobro i da će se vratiti u školu uskoro", rekla je njena odvjetnica Bochra Belhaj Hmida.

Mlada djevojka Amina Tyler izazvala je kontroverze nakon što je objavila fotografije sa feminističkim parolama napisanim preko njenih golih grudi, kako bi podigla svijest o pogoršanju stanja ženskih prava u Tunisu. Ubrzo su se pojavile glasine o njenom nestanku, nakon čega je veći broj žena počeo kampanju objavljujući fotografije na kojima su na golim grudima ispisale "Oslobodite Aminu", piše AFP.

Ovaj vid borbe karakterističan je za ukrajinsku feminističku grupu Femen, koja od 2010. godine provodi toples akcije u borbi protiv raznih vidova diskriminacije, prvenstveno nad ženama. Od 1950-ih godina prošlog stoljeća žene u Tunisu uživale su više prava nego što je to bio slučaj u drugim zemljama arapskog svijeta, uključujući i pravo na podnošenje zahtjeva za razvod. No, sve više je onih koji su zabrinuti da bi vladajuća islamistička stranka Ennahda mogla uskratiti dobar dio prava ženskoj populaciji u Tunisu.