Svijet
0

Tuniska aktivistica Amina napustila Femen zbog njihove islamofobije

Klix.ba
Amina Sboui
Amina Sboui
Tuniska aktivistica Amina Sboui, alias Amina Tyler, koja je provela u zatvoru tri mjeseca, objavila je kako je napustila radikalnu žensku skupinu "Femen", optuživši ih za islamofobiju.

"Ne želim da se moje ime povezuje sa islamofobičnom organizacijom", rekla je Amina, prenosi Huffington Post. "Ne cijenim to što su djevojke vikale 'Amina ekber' i 'Femen ekber' ispred ambasade Tunisa u Parizu, što je parodija na muslimanski izraz 'Allahu ekber' (Bog je najveći) kojim se iskazuje odanost i zahvalnost Bogu", dodala je ona.

Kritikovala je također i njihovo spaljivanje muslimanske zastave kojom se potvrđuje jedinstvo Boga, ispred džamije u Parizu. "To vrijeđa mnoge muslimane i mnoge moje prijatelje. Moramo poštovati svačiju vjeru", navela je Amina.

Aktivistice Femena su održale proteste nakon što je Amina završila u pritvoru jer je ispisala riječ Femen na lokalnom groblju u znak protesta zbog planiranog sastanka radikalnih muslimanskih selefista u Tunisu. Konačno je puštena na slobodu početkom augusta, do njenog suđenja zbog skrnavljenja groblja.

Ova mlada aktivistica također je kritikovala i nedostatak transparentnosti u finansiranju pokreta Femen, koji je osnovan u Ukrajini, a sada ima sjedište u Parizu. Pokret je, inače, postao poznat po aktivisticama koje u toplesu protestuju protiv diktature i za prava žena.

"Ne znam ko finansira Femen. Pitala sam njihovu liderku Innu Ševčenko nekoliko puta o tome, ali nisam dobila jasan odgovor. Ne želim biti u pokretu koji ima sumnjiv izvor finansiranja. Šta ako ih finansira Izrael? Hoću da znam", rekla je Amina.

Amina, koja sebe naziva "anarhisticom", izazvala je skandal, ali i dobila veliku podršku na društvenim mrežama, nakon što se našla na udaru radikalnih islamista zbog toga što je postavila svoje fotografije u toplesu na Facebooku ranije ove godine.