Svijet
0

Tunis: Vojni sud traži smrtnu kaznu za Ben Alija

FENA
Ben Ali
Ben Ali
Glavni tužilac vojnog suda u Kefu, na sjeverozapadu Tunisa, zatražio je u srijedu smrtnu kaznu za bivšeg tuniskog predsjednika Zinea El Abidinea Ben Alija.

Bivšem se predsjedniku sudi u odsutnosti zbog sudjelovanja u gušenju narodne pobune u januaru 2011., doznaje se od vojnog suda.

Glavni tužilac za njega je zatražio smrtnu kaznu, a sudi mu se zbog "pomaganja u ubistvima s predumišljajem", i "najtežu moguću kaznu" za 22 njegova suoptuženika, bivše visoke dužnosnike režima koje se tereti za smrti najmanje 22 osobe u Thali i Kasserineu. Ta su dva grada platila visoku cijenu za narodnu pobunu tokom koje je Ben Ali pobjegao u Saudijsku Arabiju 14. januara.

Ovo je prvi put da se smrtna kazna traži za bivšeg tuniskog predsjednika, kojeg je građanski sud u odsutnosti već osudio na više od 66 godina zatvora, zbog preprodaje droge i zloupotrebe javne imovine.

Tokom suđenja u Kefu koje je počelo potkraj prošle sedmice, nijedan od optuženika nije priznao da je izdao naredbu za pucnjavu, već su svi prebacivali odgovornost na "sigurnosnu ćeliju za praćenje" i na "operacijsku dvoranu" ministarstva unutarnjih poslova, ne navodeći nikakva imena.

Među optuženicima su i bivši ministri unutarnjih poslova Rafik Belhaj Kacem i Ahmed Friaa te bivši glavni direktor za sigurnost Adel Tiouiri i bivši zapovjednik specijalih postrojba Jalel Boudriga. Branitelji će iznijeti odbranu u četvrtak.