Saudijska Arabija
0

Tunis traži izručenje Ben Alijeve supruge

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Tunis je danas zvanično od Sudijske Arabije zatražio izručenje supruge svrgnutog predsjednika Zina Al Abidina Ben Alija, prenijela je agencija TAP pozivajući se na zvaničnika Ministarstva spoljnih poslova.

"Vlasti Tunisa uputile su zvaničan zahtjev saudijskim vlastima putem diplomatskih kanala za izručenje Lejle Trabelsi, supruge svrgnutog predsjednika", navodi se u izvještaju.

Tunis je ranije već  zatražio od Rijada izručenje Ben Alija zbog "nekoliko ozbiljnih zločina", uključujući ubistva i podsticanje nemira među građanima Tunisa.

Ben Ali i njegova porodica pobjegli su u Saudijsku Arabiju 14. januara, poslije narodnog ustanka bez presedana. Prošle sedmice objavljeno je da je Ben Ali doživio moždani udar i da je pao u komu u bolnici u Džedi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tunisa danas je podnijelo zahtjev za raspuštanje Ben Alijeve stranke, poslije optužbi da njeni članovi pokušavaju da destabilizuju zemlju.

Ukoliko pravosuđe usvoji uvaj zahtjev, bivša vladajuća stranka neće imati kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima.