Svijet
0

Tunis: Sukobi ispred zgrade ministarstva za ljudska prava

FENA
Nekoliko osoba je ozlijeđeno u utorak u sukobima između policajaca i demonstranata ispred zgrade ministarstva za ljudska prava u Tunisu koji su tražili bolju brigu za ozlijeđene u revoluciji, saznaje se iz nekoliko izvora.

Prema ninistarstvu za ljudska prava policajci su intervenirali dok je četrdesetak demonstranata, od kojih su aktivisti dvije male političke partije, pokušavali da provale vrata ministarstva.

"Bacale su se kamenice i udaralo se pendrecima", izjavio je AFP-u glasnogovornik ministarstva i naveo da su četiri policajca ozlijeđena.

"Policajci su napali demonstrante i pretukli ih, ja sam ogorčen", rekao je agenciji AFP advokat i aktivista ljudskih prava Radhia Nasraui, koji je požurio u bolnicu gdje je ukazana pomoć ozlijeđenima.

"Demonstranti su članovi porodica žrtava revolucije, ima žena i djece", rekao je ogorčeni bloger Zakaria Buguera koji je bio prisutan na licu mjesta.

Dosje o mrtvim i ozlijeđenim u revoluciji ostaje vrlo osjetljivo u Tunisu.

Porodice se žale na sporost u obradi administrativnih i sudskih predmeta. Vlada želi raspolagati s kompletnim i definitivnim spiskom žrtava, uvjeravajući da slučajevi fiktivnih ozlijeđenih dodati i da su "lažni ozlijeđeni" utjecali na nadoknade.

Specijalna komisija u konstituirajućoj nacionalnoj skupštini zadužena je da ispravi ovaj spisak.

Prošle sedmice skup ispred zgrade ministarstva za ljudska prava je rastjeran. Ministar za ljudska prava Samir Diluo optužio je neke stranke da manipuliraju porodicama i da instrumentaliziraju ovaj predmet.

Prema popisu UN-a 300 Tunižana je ubijeno i 700 ozlijeđeno u pobuni koja je izbila 17. decembra 2010. godine a završila 14. januara, nakon bijega Zinea El Abidina Ben Alija u Saudijsku Arabiju.